Visita expo + mostra cantada: els duels cantats inuit i la cançó de text improvisat catalana

De les tradicions dels inuit i la cançó de text improvisat en català, al Museu de Cultures del Món

CorrandesSovint els pobles més allunyats comparteixen tradicions que, si no són comunes, com a mínim tenen uns paral·lelismes evidents que ens demostren que, arreu del món, els homes i les dones i les cultures que han construït tenen més a veure del que pugui semblar de primer cop d'ull. Si no us ho creieu, veniu el dissabte 3 de febrer al Museu de Cultures del Món i l'associació Corrandes són Corrandes us n'oferirà una bona prova.

Aquest dia podreu participar en una visita guiada a l'exposició Nuna. La terra dels inuit, que encara es pot veure al Museu de Cultures del Món, ja que ha estat prorrogada fins a l'11 de febrer. Aprofiteu l'oportunitat, perquè us farà la visita el mateix comissari de la mostra, l'antropòleg, escriptor i viatger polar Francesc Bailón. Ell coneix molt bé el poble inuit i segueix vivint la seva cultura cada any amb els nombrosos viatges que fa a les seves terres. D'aquí que, en aquesta mostra, aclareixi malentesos provocats pel cinema i la televisió (no, no és cert que els inuit es facin petons amb el nas, ni que els óssos polars tinguin el pèl blanc) i aprofundeixi en ritus i tradicions d'aquest poble àrtic que no sempre són prou conegudes. Un viatge a les regions àrtiques del Canadà i Groenlàndia durant el qual podreu veure objectes recollits per Bailón i també unes impactants fotografies de les seves expedicions.

L'exposició ens parla del costum dels inuit de resoldre conflictes a cop de cançons improvitzades, en unes competicions de poemes i composicions musicals que tenen una clara similitud amb moltes tradicions musicals de casa nostra.

Ho veureu després de la visita a l'exposició, quan un grup de membres de l'associació Corrandes són Corrandes ofereixin una demostració de la cançó de text improvisat en català, un art tradicional que ells practiquen i mantenen viu i que té molt a veure amb el que fan els inuit.

Els Corrandes són Corrandes són una companyia dedicada a la música tradicional i especialitzada en el vers improvisat, una bona manera, com expliquen ells mateixos, de dir-ho gairebé tot, incloent-hi les veritats incòmodes i, fins i tot, alguna barbaritat...

Christian Simelio i Anaís Falcó són els cantadors que ideen, coordinen i gestionen el projecte, nascut l'any 2013 i defensat en cada ocasió per equips diferents de músics i cantaires segons la proposta escènica que ofereixi el grup.

Veniu, deixeu que el comissari us expliqui l'exposició sobre els inuit i descobriu què té a veure amb les nostres tradicions una cultura tan aparentment allunyada de la nostra.

 

Data de l'activitat: Dissabte, 3 de febrer, a les 11 h

Dates de l'exposició: Fins l'11 de febrer
Lloc: Museu Etnològic de Barcelona, a la seu del Museu de Cultures del Món
Adreça: Montcada, 12
Telèfon: 932 56 23 00
Reserves: reservesmeb@bcn.cat
Entrada: Activitat gratuïta. Cal fer reserva prèvia