CAMPUS D'ESTIU: CONTRAPASSOS I REPARTIMENTS DE SARDANA

  • Què taller Xuriach Contrapàs sardana
  • Quan 23/08/2016 a 25/08/2016 (Europe/Andorra / UTC200)
  • On BARCELONA
  • Nom de contacte
  • Telèfon de contacte 653508554
  • URL de l'esdeveniment Lloc web relacionat
  • Afegeix un esdeveniment al calendari iCal
DESCRIPCIÓ
 
Es tracta d'un curs de formació pràctica i vivencial que vol donar accés a les generacions actuals de músics i de balladors a l’experiència i al coneixement de la cultura de les formes musicals i coreogràfiques actualment marginals de la dansa tradicional catalana.

En particular, les relacions formals i els sistemes de segmentació i repartiment dels contrapassos i de totes les formes històriques de la sardana.

Els alumnes es poden apuntar principalment per ballar (balladors) o principalment per tocar (músics) però seran convidats a entendre i experimentar les dues vessants. Es proposaran moments de treball conjunt, moments de treball de la música i la dansa per separat, i també moments en què seran distribuïts per nivells, perquè cadascú pugui treballar des de les seves necessitats o possibilitats.

 

CONTINGUT
 
Aquest curs de dansa i de música explorarà els orígens i els antecedents de la tradició dels repartiments a la dansa popular catalana.

Ballarem contrapassos i sardanes i explorarem, de manera pràctica i vivencial, la lògica de les normes i llicències de llurs sistemes de repartiment. Ens basarem en la tradició oral dels repartiments de les sardanes i dels contrapassos i en la documentació històrica i coreogràfica.

Repartiments estructurals dels contrapassos, normes i llicències de repartiment dels llargs, curts i cerdans... i dels contrapassos cerdans a les cerdanes: la sardana segueix inscrita en aquesta tradició i els repartiments es van adaptant a cada època.

Estudi pràctic de les diverses categories de repartiment: repartiment músico-coreogràfic, repartiment a l'espai, repartiment d'amplitud del moviment… Anàlisi vivencial de les relacions entre música i dansa que es manifesten a les normes de segmentació i en els repartiments.

Tindrem música en viu pels cursos: conjunts instrumentals específics i una cobla sencera tocant sardanes i contrapassos el dia 25 d'agost a la festa final a la plaça.

 

DESTINATARIS
 
És un curs essencial per a tots els músics, balladors, geganters i mestres de dansa, d'esbarts, de colles... que tre-ballen amb sardanes i amb danses en l'àmbit de la cultura popular.

 

 

ITINERARIS i NIVELLS
 
ITINERARI I - DANSA

El primer dia tots els balladors treballaran conjuntament les bases del curs. Durant els dies 24 i 25 en funció de l'experiència i dels interessos dels alumnes, s'organitzaran dos grups amb nivells adaptats. Els professors determinaran en quin dels grups participarà cadascú.

Els balladors que tinguin un nivell avançat de música tindran l'oportunitat de fer una sessió d'una hora de música a primera hora de la tarda (16:00) cada dia.

ITINERARI II - MÚSICA

L'itinerari de música està pensat com un treball grupal que pretén reforçar i entendre el vincle natural entre la música i la dansa. És per això que se'ls convidarà a participar a algunes sessions de dansa, com a balladors.

És imprescindible tenir almenys un nivell elemental de l'instrument/s amb que es vulgui fer el curs.

Els músics que tinguin un nivell avançat tindran l'oportunitat de fer una sessió específica a primera hora de la tarda (16:00) cada dia.

 

PROFESSORAT
 
CARLES MAS I GARCIA: músic, ballador, mestre de dansa antiga i tradicional, pedagog, investigador en etnocoreologia i en música i dansa europea. Premi Nacional de Dansa, 1985.

ANNA ROMANÍ I HERNÁNDEZ: ballarina, coreògrafa, pedagoga i música. Especialitzada en diferents estils de dansa antiga i contemporània.

MARC RIERA I ALBAIGÈS: músic i pedagog de flabiol i tamborí i fagots històrics, títol superior en interpretació de música antiga per l’ESMUC.

FRANCESC TOMÀS AYMERICH: músic que combina la seva trajectòria d'escola clàssica amb el folklore i l'etnomusicologia. Especialista en acompanyament per a dansa.

 

LLOC, DATES i HORARIS
 
LLOC: Escola Municipal de Música Can Ponsic de Barcelona (Av. de Josep Vicenç Foix, 51, 08034)

DATES: 23, 24 i 25 d'agost de 2016

HORARI GENERAL
9:30 a 14:00 i 17:00 a 19:00 (16:00 a 19:00 pels músics avançats)
(darrer dia: 21:00 ballada final amb la Cobla Sabadell a la plaça del Consell de la Vila)

HORARI ESPECÍFIC
9:30 - 10:00 escalfament (tothom)
10:00-12:00 tallers conjunts de dansa + específics per nivell o itinerari.

pausa

12:30-14:00 treball de balladors amb músics per nivells diferenciats

dinar

16:00 - 17:00 sessió musical de nivell avançat (opcional)
17:00 - 19:00 sessió teòrico-pràctica (tothom)

(darrer dia: 21:00 ballada final amb la Cobla Sabadell a la plaça del Consell de la Vila)

 

ACTIVITATS RELACIONADES amb el CAMPUS
 
MOSTRA/FESTA FINAL del CAMPUS - 25 d'agost de 2016 a la plaça del Consell de la Vila de Sarrià, 21:00

Amb la interpretació de la cobla Sabadell i els alumnes del curs es realitzarà una ballada/festa final que inclourà els contrapassos i sardanes que s'hagin treballat, a més d'un selecte i variat repertori de ballables, obert a la participació del públic.

Aquest acte volem que sigui una bona prèvia de la:

II CONTRAPASSADA de RIPOLL - 28 d'agost de 2016, matí

Vol ser un aplec de les colles que ballen contrapassos a Catalunya. Enguany des del Campus ens hi volem sumar tot complementant el seu programa amb els contrapassos i sardanes treballats al curs. Així doncs, animem a totes les persones inscrites a pujar a Ripoll el diumenge següent després del curs!

 

MATRICULACIÓ
 
Preu general: 95 €

Preu amb sessió musical de nivell avançat (opcional): 110€

Termini: fins a completar les places

Número màxim d'inscrits: 30 alumnes